Utbildning om EU-bidrag för Forskning & Utveckling
Kursen var för den som är intresserad av att söka medel från ramprogrammet ( FP7 ) i kommande ansökningsomgångar. Kursen behandlade ramprogrammets indelning samt struktur och fokus var hur man organiserar projekt och lägger upp en ansökan.
FP7 är den näst största offentliga finansiären av Forskning & Utveckling i Sverige och står för ca 20 % av medlen. Några observationer om att bygga projekt:
- Mycket ovanligt att projekt byggs upp på minimikriterier, totalt 3 partners i 3 länder. Det är för stor risk att projekt då får problem om en partner hoppar av. Om bara tre länder medverkar så är det klokt att ha minst två partners/land.
- En ”rekommendation” i ett call for proposals är att likställa med ett must för projektansökan.
- Fördelar med att vara koordinator för projekt är kontroll över arbetet och mycket mer uppmärksamhet för projketets resultat än andra parter.
- Partnerskapen i projekt byggs upp på flera olika sätt. I ett exempel från programmet för IKT byggde 50 % av samarbetena på tidigare erfarenheter med resp. partner. För smårföretag är möjligen Enterprise Europe Network det mest effektiva sättet att finna partners. CORDIS har också en aråtnersöksfunktion, men denna är ofta väl bred.
- Rätt partners hittar i första hand i sitt eget nätverk. Därefter kollar man sina egna internationella kontakter. Först i tredje hand går man på ev. partner search möjligheter.
- Man ska räkna med minst tre månader från projektidé till deadlien för ansökan. Men det är inte fel att ha 6 månader på sig,
Stora möjligheter till EU- bidrag för Forskning & Utveckling återstår
EU:s Sjunde Ramprogram för Forskning & Utvveckling löper tom 2013. De sista projekten beräknas starta under 2014 och sluta under 2019. Mkt. pengar återstår då medlemsstaterna från början kom överens om att satsa mest pengar i slutet av programperioden.
Några tänkvärda punkter som togs upp:
- Research for SME:s kräver ingen medfinansiering av företagen. Gratis EU-forskare för Dig!
- EU:s Joint Research Centres ger oberoende vetenskapliga och tekniska råd till Kommissionen. De har också fria resurser att gå in i forskningsprojekt.
Sidor: 1 2