Aktietorgsnoterade Ekomarine har begärt sig i konkurs. Det är tråkigt för de som förefaller ha förlorat pengar på bolaget på Aktietorget. Vi har genom flera artiklar givit så mycket PR för bolaget att våra läsare förtjänar ett samlat försök till beskrivning av hur situationen uppkommit. Du hittar företagets sajt genom vår länk GiftfriBåtbottenfärg i kategorin Gift:Ersätt/Minska i höger kolumn.
Om den miljöpotential som varit orsaken till våra artiklar om bolaget verkligen finns, så finns gott hopp om att den ändå kommer att tas tillvara. Vi kan ju heller inte utesluta att förvaltningen av tillgångarna i samband med konkursen ger aktieägarna satsade pengar tillbaka. Hur ska man värdera de patent som ligger i bolaget? Jag hoppas konkursen innebär ett bra steg på vägen för att säkerställa de miljövinster som vi hoppas på genom bolagets teknik. Klicka här för information i ärendet, någon reflektion och länk till våra inlägg om detta härliga hopp för vår miljö.
Ekomarine gjorde nyemission och listades på Aktietorget 2010. Vi gladdes åt detta och kommenterade emissionen: ”Teckningskursen var 9 kr/aktie. Axier.se bedömde då att aktien hade potential. Jag har inte räknat på den än. Men spontant kändes inte priset för 20 % av bolaget lågt.”
Dessförinnan och därefter har det kommit många positiva miljönyheter om bl.a. patent från Ekomarine och förbudsåtgärder mot andra båtbottenfärger.
Ekomarine vann ett EU LIFE+ projekt som fick starta 2010. Ekomarines miljöinnovation skulle kunna innebära ett stort steg framåt för miljön. I EU:s databas beskrivs Ekomarine som ett storföretag. Det är obegripligt. Kanske var det därför EU släppte igenom ett projekt med en design av ansökan som inte förefaller optimal. Jag har inte hittat information som visar att företaget satt igång med projektet. EU-Kommissionen har ett stort intresse av att se till så att beviljade projekt genomförs. Det bör därför ha funnits möjligheter att anpassa projektet för att kunna utnyttja EU-medlen även om projektdesign lämnar övrigt att önska.
Våren 2011 uppstod akut brist på likvida medel. Citat ur senaste bokslutskommuniké:
”Styrelsen i Ekomarine AB beslutade ….. en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna om 6,3 MSEK, före avdrag för emissionskostnader. …. Via nyemissionen …. tillfördes bolaget totalt 4 004 006,80 kronor före emissionskostnader. Totalt tecknades 63,4 procent” av erbjudna aktier. …. ”Teckningskursen var 2,90 kronor per aktie. ….. ”efter företrädesemissionen uppgår aktiekapitalet till 791 320,30 kronor fördelat på totalt 7 913 203 aktier.”
Kommentar: Inför nyemissionen har jag inte kunnat finna att man utnyttjat behovet av motfinansering av LIFE+ projektet som ett motiv. Det har EcoRub redan gjort två gånger.
Utan att vara expert på båtmålning förefaller prissänkningen mig som en otillräcklig kompensation för arbetet med ytterligare en strykning. Jag frågar mig om överhuvudtaget båtbottenfärger används som kräver mer än två strykningar. Det kan ju vara skälet till att Ekomarine senare drar tillbaka produkten från marknaden.
”Med hänvisning till att bolaget inte kan garantera bolagets finansieringsansvar för genomförandet av det pågående Life+projektet Mare Purum meddelade Ekomarine den 20 september 2011 Europakommissionen att bolaget önskar lägga ner projektet.”
”Bolaget meddelade den 6 oktober 2011 att man inlett parallella diskussioner med ett flertal industriella aktörer om ett samarbete kring ….utvecklingsarbete. Som ett alternativ till ett utvecklingssamarbete med dessa industriella aktörer pågår även diskussioner om en försäljning av bolagets patent. Ekomarine har under nära ett års tid sökt lösningar för att finansiera bolagets marknads- samt forsknings- och utvecklingsverksamhet. Nuvarande försäljningsintäkter täcker inte verksamhetens kostnader och styrelsen ser idag inga möjligheter att i närtid finna finansiering för bolagets marknadsnärvaro. Styrelsen för Ekomarine beslutade därför den 6 oktober 2011 att säga upp samtliga medarbetare på grund av arbetsbrist. VD omfattas inte av beslutet.
Ekomarines Pressmeddelande 2011-11-10 20:05:
”Fredrik Buch meddelade idag Ekomarines styrelseordförande Ulf Holmström att han hos Bolagsverket meddelat att han lämnar Ekomarine AB:s styrelse samt att detta utträde per dagens datum registrerats av Bolagsverket. Fram till den ordinarie bolagsstämman den 24 november 2011 kommer Ekomarines styrelse därmed bestå av tre ledamöter.”
Kommentar: Fredrik Buchs motiv för detta anges inte. Frågan är om man kan utesluta att de har något med följande pressmeddelande att göra.
Citat med kommentarer ur Ekomarines Pressmeddelande 2011-11-11 13:59:
”Styrelsen för Ekomarine AB (publ) beslutade idag den 11 november 2011 att till Stockholms tingsrätt lämna in ansökan om att Ekomarine försätts i konkurs med hänvisning till att bolaget anses vara på obestånd. ”
Kommentar: Ett AB är i obestånd när mer än halva aktiekapitalet är förbrukat. Då ska en kontrollbalansräkning göras. Efter ett halvår ska ny sådan göras. I detta sammanhang kan styrelsen bli personligen ansvarig för vissa av AB skulder.
”Ett intensivt arbete har den senaste tiden lagts ner för att hitta en lösning på bolagets finansieringsbehov. Med mål att endera inleda ett industriellt samarbete eller att sälja bolagets patent har långtgående förhandlingar förts med två av de globalt ledande aktörerna inom båtbottenfärgbranschen.
Förhandlingarna med en av parterna har lett fram till ett konkret erbjudande om ett samarbetsavtal kopplat till intensifierad utveckling av bolagets produkter samt fördelning av framtida försäljningsintäkter. För att de kommande två åren finansiera Ekomarines del av samarbetet krävs ytterligare kapital. På den korta tid som stått till buds har ledningen inte lyckats få garantier för ett sådant kapitaltillskott. Ledningen har inte heller lyckats utverka ett så kallat brygglån för att finansiera en tänkbar emission.
Som framgår av Ekomarines bokslutskommuniké den 27 oktober 2011 har bolaget tillgängliga likvida medel. Dessa består dock av förutbetalda bidrag från EU-kommissionen och avser delfinansiering av ett Life+ projekt. Enligt kommissionens regelverk kan bidraget endast aktiveras om bolaget har motfinansiering för samma belopp.”
Min avslutande Kommentar: Att en innovation i inledande praktisk drift inte håller vad den verkar lova gäller generellt. Det är orsaken till nedgången i försäljningen som i sin tur naturligtvis försvårar vidare nyemissioner. Att förhandla med storföretag med en konkurshot över sig är mycket svårt. Storföretag hoppas naturligtvis på en konkurs och att kunna plocka upp resterna mycket billigt. Behovet av tre strykningar har antagligen misstänkts under några år och det måste ha varit klart vid utvärderingen av säsongen 2010. Det kan vara en bidragande orsak till att företaget valt att inte dra igång LIFE+ projektet.